Projekty i referencje

Czarno-białe myślenie mile widziane

Budując nowy zakład produkcyjny w Mertingen w Niemczech, firma Zott zaufała procesowi planowania i produktom KAISER+KRAFT: warsztaty i chłodnie zostały na nowo wyposażone, a pomieszczenia socjalne na nowo zaplanowane.

Firma Zott

Zott jest przedsiębiorstwem z branży mleczarskiej, którego siedziba znajduje się w bawarskim Mertingen, miasteczku liczącym 4000 mieszkańców, położonym niemal dokładnie w połowie drogi między Monachium a Norymbergą. Historia tej firmy rodzinnej liczy sobie ponad 90 lat i jest obecnie tworzona już przez trzecie pokolenie. Uzyskując obroty rzędu ok. 900 mln EUR i zatrudniając blisko 2150 pracowników, firma Zott należy do czołowych przedsiębiorstw z branży mleczarskiej w Europie. Ten producent „mlecznych rozkoszy“ produkuje w licznych zakładach produkcyjnych w Niemczech i Polsce specjały jogurtowe, deserowe i serowe, a także sprzedaje swoje produkty mleczne w ponad 75 krajach. Do najbardziej znanych niemieckich marek należą: Monte, Zott Sahne Joghurt i Zottarella.

W 2014 r. wraz z wprowadzeniem na rynek „Monte Snack“ firma Zott weszła w segment piekarniczy i do produkcji tej kanapki potrzebowała kolejnego zakładu produkcyjnego przy siedzibie głównej. Nowa hala produkcyjna miała zostać uruchomiona wiosną 2017 r. i początkowo zapewnić miejsce pracy dla 60 osób. Brakowało już tylko wyposażenia.

Zott ler
Siedziba firmy Zott w Mertingen
Siedziba firmy Zott w Mertingen

Projekt

Aby zadbać w nowym budynku o wyposażenie magazynów i zakładu, Rudolf Fischer (Zakupy Pośrednie, Zott) rozpoczął poszukiwania partnera, który w profesjonalny sposób zaplanowałby i zrealizował projekt wyposażenia – a przy tym sprostałby wysokim wymaganiom w zakresie higieny, jakie obowiązują w przemyśle spożywczym. Dlatego też w 2015 r. podczas targów logistycznych LogiMAT firma Zott nawiązała kontakty z KAISER+KRAFT. Współpraca obu tych firm skupiła się następnie na wyposażeniu warsztatów i chłodni, a także opracowaniu nowej koncepcji wyposażenia pomieszczeń socjalnych.

Wyposażenie pomieszczeń socjalnych i związane z tym wyzwania

Zott ler

Faza planowania wyposażenia pomieszczeń socjalnych rozpoczęła się w lipcu 2015 r. Najpierw odbyło się wiele spotkań na miejscu w celu ustalenia konfiguracji szafek i uzgodnienia planów z wynajętym biurem architektonicznym oraz z radą zakładową firmy Zott. Następnie w maju 2016 r. zlecone zostało najpierw wyposażenie pomieszczeń socjalnych na dwóch piętrach na łączną kwotę 240.000 EUR. Podstawą takiej decyzji było głównie to, że w porównaniu z konkurencją firma KAISER+KRAFT zdołała przedłożyć najlepszą koncepcję planowania.

W przypadku tego projektu największe wyzwanie stanowiły niezwykle surowe przepisy w zakresie higieny oraz specjalne wymagania klienta, przykładowo podczas realizacji wentylacji wymuszonej w poszczególnych przedziałach szafek. Tę ostatnią kwestię zdołano rozwiązać, używając wewnątrz szafek ręcznych zaworów o określonej średnicy nominalnej. Aby uniknąć „ucieczek“ kurzu i brudu, na materiał do ławek wybrano ogólnie stosowane płyty HPL (ang. High Pressure Laminate, laminat wytwarzany pod wysokim ciśnieniem), a wolno stojące szafy otrzymały spadzisty dach. Takie rozwiązanie zapobiega dodatkowo wykorzystywaniu tej części szafki jako półki. Również mocowania do ścian i wykończenia podłogi musiały być pozbawione wszelkich rogów i krawędzi.

Podział zakładu Zott na czarne i białe

W przypadku takiego producenta żywności jak firma Zott zgodne z zasadami higieny wyposażenie pomieszczeń socjalnych wymaga również zastosowania śluz higienicznych oraz podziału na strefę czarną i białą. Oznacza to, że odzież własna (strefa czarna) musi być kategorycznie oddzielona od czystej odzieży roboczej (strefa biała) – a tym samym należy nie tylko sprytnie rozplanować drogi, lecz również zaplanować i zamontować dla każdego pracownika jedną szafkę na odzież własną, jedną szafkę na uprane rzeczy i jedną szafę na sprzęt.

Wyjątkowym elementem projektu było to, że część szafek posłużyła do podziału pomieszczeń oraz do zaplanowania „wymuszonego ruchu“ (inaczej przejścia dla pracowników), tak aby jednocześnie poprowadzić pracowników we właściwej kolejności przez śluzy higieniczne. W przypadku tak wymuszonego przejścia przez śluzy higieniczne dostęp do pomieszczeń produkcyjnych możliwy jest dopiero wówczas, gdy pracownik zastosował wszystkie niezbędne środki higieny.

Ponadto urządzono „czarne przejścia“, które są bezwzględnie oddzielone od stref kontrolowanych pod względem higieny i przeznaczone jedynie dla tych pracowników, których nie dotyczą żadne specjalne wymogi w zakresie higieny – oraz oczywiście dla osób dostarczających uprane rzeczy. Zatem w jaki sposób pracownik w strefie kontrolowanej pod względem higieny dociera do swojej czystej odzieży roboczej – i to bez wchodzenia na czarne przejścia? Przez szafkę!

Od czarnego do czerwonego

Zacznijmy jednak od początku. Pomieszczenia socjalne dzieli się w zależności od poziomu higieny, który jest oznaczany odpowiednim kolorem. Przychodząc do pracy, pracownicy rozpoczynają od koloru czarnego (niejako poziom higieny 0), skąd przechodzą do strefy zielonej (poziom higieny 1). Tutaj odkładają części swojej własnej odzieży i mogą odstawić swoje buty na podstawce do suszenia obuwia, która zresztą również została dostarczona przez KAISER+KRAFT.

Zott ler

Przy ścianach wygląda to tak, jakby pracownicy mieli przed sobą wbudowane w ściany stalowe szafy. W rzeczywistości szafki te mają otwór sięgający do przejścia za ścianą: w górnej półce z tyłu szafek na czystą odzież wbudowano drzwiczki, przez które pracownicy otrzymują codziennie sterylną odzież roboczą. Osoba dostarczająca uprane rzeczy nie musi zatem wchodzić do strefy ścisłej higieny, lecz może włożyć odzież roboczą z poziomu czarnego przejścia. Tę samą zasadę firma KAISER+KRAFT zastosowała zresztą również w przypadku szaf, do których wrzuca się rzeczy do prania. W kolejnych strefach, pomarańczowej i czerwonej, pracownicy zakładają m.in. swoją odzież roboczą i zdejmują rzeczy osobiste. Na koniec dnia pracy wszystko odbywa się niejako w odwrotnej kolejności. Firma KAISER+KRAFT dostarczyła szafki do pomieszczeń socjalnych we wrześniu 2016 r., w grudniu były one gotowe, a w styczniu 2017 r. nastąpił odbiór.

Zott ler

Kolejny etap: chłodnie i warsztat

Zott ler

W ramach kolejnego zlecenia dla Zott firma KAISER+KRAFT podjęła się również realizacji wszystkich regałów do chłodni oraz kompleksowego wyposażenia warsztatów. W przypadku chłodni zespół projektowy napotkał zupełnie inne wyzwania niż te, które dotyczyły pomieszczeń socjalnych. Tutaj główny nacisk położono na wymiarowanie statyczne, które firma KAISER+KRAFT, działając w interesie klienta, przeprowadziła w ścisłej współpracy ze swoimi kontrolerami regałów. Rozwiązaniem było tutaj zalanie w podłodze, już na etapie budowy, dwuteowników IPE (wsporników stalowych o przekroju w kształcie litery I) jako profili rozkładających obciążenia. Aby regały paletowe można było zamontować w późniejszym czasie, należało już zawczasu zespawać gwintowane pręty. W przypadku regałów stalowych monterzy musieli pracować z dokładnością do 2,5 mm.

Oczywiście firma KAISER+KRAFT zapewniła klientowi również analizy strukturalne, a także dokumentację oraz pierwszy odbiór instalacji. Wszystkie regały do dużych obciążeń dostarczono w wersji z ocynkowaniem ogniowym. W kwietniu 2017 r. dostarczono i ukończono również warsztaty i należące do nich dwukondygnacyjne instalacje regałowe.

A tak projekt ten podsumował jego kierownik Béla Bezold z KAISER+KRAFT: „Surowe przepisy w zakresie higieny, jakie obowiązują u takiego producenta żywności, jak firma Zott, nie pozwalają na żadne kompromisy, a zwyczajowo stosowane produkty nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. W przypadku tego projektu ciekawym zadaniem, a jednocześnie wyzwaniem, była praca skoncentrowana na każdym detalu oraz postępowanie dokładnie według specjalnych wymagań.“

Powrót do strony projektów

Zott ler
Rudolf Fischer i Béla Bezold podczas odbioru
Rudolf Fischer i Béla Bezold podczas odbioru

Kontakt w sprawie doradztwa, analizy i planowania potrzeb wyposażenia technicznego

Jeżeli przymierzają się Państwo do opracowania projektu wyposażenia technicznego to prosimy najlepiej o bezpośredni kontakt z nami. Nasi doświadczeni eksperci chętnie Państwu doradzą w wyborze produktów i pomogą w realizacji tego projektu.