Opakowania termiczne

Prawidłowy transport oraz wysyłka żywności i towarów wrażliwych na temperaturę. Niezależnie od tego, czy jest to pojemnik termoizolacyjny ze styropianu, czy ekologiczne opakowanie termiczne wykonane z konopi i słomy – dzięki naszym produktom smakołyki, leki, produkty farmaceutyczne i inne towary wrażliwe na temperaturę mają podczas podróży odpowiednią ochronę.

W kategorii Opakowania termiczne oferujemy Państwu produkty następujących marek: BITO.

Czym jest pojemnik termoizolacyjny?



Opakowania termiczne to dobrze uszczelnione pojemniki izolacyjne, które nie przepuszczają ciepła ani zimna. Wiele towarów wrażliwych na temperaturę trzeba transportować i przechowywać w określonych temperaturach. Niezbędne jest bowiem albo skrupulatne utrzymywanie łańcucha chłodniczego, albo ochrona towarów o danej temperaturze przed wychłodzeniem.



Efekt chłodzenia można kontrolować za pomocą elementów chłodzących. Takie opakowania są zatem obowiązkowe w logistyce związanej z utrzymaniem łańcucha chłodniczego. Towary wrażliwe na temperaturę mogą być chłodzone nawet przez 96 godzin. Dotyczy to zarówno żywności, jak i produktów z sektora life science oraz leków i wyrobów farmaceutycznych. Nawet wysyłka zamrożonych produktów może być z powodzeniem realizowana przy użyciu odpowiedniego pojemnika izotermicznego i akcesoriów do chłodzenia.



Jakie opakowania termiczne są dostępne?



Nasza oferta kartonów i pudełek przeznaczonych do zgodnego z przepisami handlu żywnością i transportu leków wymagających chłodzenia dzieli się na dwie podstawowe kategorie:



1. Pudełka termoizolacyjne do wysyłki



2. Pojemniki izotermiczne do dostarczania gorących/zimnych produktów



Pojemniki izotermiczne do dostaw również mogą być wysyłane w kartonie zewnętrznym jako paczka, jeśli ich wymiary na to pozwalają. Opakowania termoizolacyjne do wysyłki wyróżniają się jednak obecnie innowacyjnymi materiałami, które całkowicie zmieniają podejście do tematu pojemników termicznych dla handlu żywnością, przemysłu farmaceutycznego i sektora life science. Wyróżniamy następujące materiały:



  • Słoma: izolacja podobna do styropianu, wykonanie w całości z surowców odnawialnych.

  • Konopie: wydajność taka sama jak w przypadku styropianu, dzięki doskonałej izolacji pudełka nadają się nawet do transportu w warunkach głębokiego mrożenia.

  • Pojemniki termoizolacyjne i ich zestawy wykonane z polistyrenu łączą zalety zwykłych pudełek kartonowych z właściwościami chłodzącymi opakowań termicznych. Zestaw zawiera wkłady chłodzące.


Jak długo jedzenie pozostaje ciepłe lub zimne?



Opakowania termiczne w postaci pojemników izotermicznych na żywność są testowane zgodnie z normą DIN EN 12571. Specyfikacje odnoszą się do krótkiego czasu transportu. Spadek temperatury w przypadku gorącej żywności nie może przekraczać dziesięciu stopni Celsjusza w ciągu trzech godzin. W przypadku zimnej żywności jest to siedem stopni Celsjusza.



Na co zwrócić uwagę przy wysyłce świeżych produktów żywnościowych?

W przypadku towarów łatwo psujących się konieczne jest zachowanie łańcucha chłodniczego na całej trasie wysyłki. Dla różnych produktów obowiązują określone górne limity wzrostu temperatury. Aby bezpiecznie wysłać paczkę w podróż, należy



  • wysłać produkt w drogę, gdy jego temperatura wynosi kilka stopni poniżej maksymalnego dopuszczalnego limitu,

  • zapakować produkt w pojemnik termoizolacyjny z elementami chłodzącymi (temperatura około -20 stopni Celsjusza),

  • umieścić elementy chłodzące po bokach opakowania oraz dodatkowo na górze,

  • umieścić produkty najbardziej wrażliwe na temperaturę w środkowej części opakowania,

  • zastosować w opakowaniu materiał wypełniający, co pozwoli zapobiec cyrkulacji powietrza,

  • odpowiednio oznakować paczkę,

  • wybrać możliwie najszybszą metodę wysyłki.


Chętnie doradzimy Państwu w wyborze odpowiedniego opakowania termicznego lub pojemnika izotermicznego do żywności i leków. Zachęcamy do kontaktu z nami.